Eredivisie Awards

De 5 kanshebbers voor Johan Cruijff Talent van het Jaar

Milos Kerkez (19), Million Manhoef (21), Shurandy Sambo (22), Xavi Simons (20) en Kenneth Taylor (21) zijn de kanshebbers voor Johan Cruijff Talent van het Jaar 2022/‘23. Van het vijftal is Xavi Simons ook genomineerd voor beste speler in de Eredivisie. De prijzen worden op maandag 4 september om 20.30 uur uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards. De awardshow is live te zien op ESPN.

De 19-jarige linksback Milos Kerkez viel afgelopen seizoen op met zijn aanvallende drive. Zo gaf hij 100 voorzetten, creëerde hij 39 kansen en werd hij tweemaal uitverkozen tot KPN Man of the Match. Het goede spel van de Hongaarse international bleef in het buitenland niet onopgemerkt: in de zomer maakte Kerkez de transfer van AZ Alkmaar naar AFC Bournemouth in de Premier League.

Million Manhoef was afgelopen seizoen dé smaakmaker bij Vitesse. De dribbelkoning uit Beemster scoorde maar liefst 9 keer en maakte 145 dribbels. Niet voor niets dat hij door voetballiefhebbers vijf keer verkozen werd tot KPN Man of the Match.

Shurandy Sambo kende een uitstekende huurperiode bij Sparta Rotterdam. De speler, sinds dit seizoen weer terug bij PSV, veroverde 141 keer de bal en had vorig seizoen 30 intercepties achter zijn naam staan. Afgelopen zaterdag maakte hij als invaller zijn eerste minuten van het seizoen bij PSV.

Xavi Simons wist in één seizoen bij PSV zijn visitekaartje af te geven in de Eredivisie. Met negentien doelpunten werd hij (samen met Tasos Douvikas) topscorer van de Eredivisie en krijgt hij op 4 september in ieder geval de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt. Naast doelpunten was Simons goed voor 9 assists en maar liefst veertien uitverkiezingen tot KPN Man of the Match. In de zomer keerde Simons terug bij Paris Saint-Germain en speelt hij inmiddels op huurbasis voor RB Leipzig in de Bundesliga.

De 19-jarige Kenneth Taylor was afgelopen seizoen goed voor acht doelpunten en 23 gecreëerde kansen. Het leverde hem één keer een uitverkiezing tot KPN Man of the Match op, maar voor hem nog veel belangrijker: een plek in het Nederlands elftal op het WK in Qatar.

Prijzen Eredivisie Awards

Naast de Johan Cruijff Talent van het Jaar-award worden nog een aantal andere prijzen uitgereikt. Václav Černý, Santiago Giménez, Dávid Hancko, Orkun Kökcü en Xavi Simons zijn de kanshebbers voor Eredivisie Speler van het Jaar 2022/‘23. Daphne van Domselaar, Tiny Hoekstra, Fenna Kalma, Marisa Olislagers en Liz Rijsbergen maken kans op de award voor beste speler in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Idem kon voetbalfans sinds juni op de 10 genomineerden voor Doelpunt van het Jaar stemmen.

De winnaars van de topscorersprijzen zijn vanzelfsprekend al bekend: Tasos Douvikas (FC Utrecht) en Xavi Simons (PSV) worden op de Eredivisie Awards beloond met een Willy van der Kuijlen-trofee, met beiden 19 voltreffers. Fenna Kalma (FC Twente) maakte de meeste goals in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Zij wist maar liefst 30 keer het net te vinden. Ook wordt op 4 september de ‘Voetbal Geeft Prijs’ uitgereikt, een initiatief van de VriendenLoterij in samenwerking met de Eredivisie CV en ESPN. Met deze competitie worden Eredivisieclubs gestimuleerd om nieuwe, impactvolle maatschappelijke projecten te realiseren.

Eredivisie Awards op maandag 4 september

In aanwezigheid van spelers, coaches en andere prominenten uit de Eredivisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie worden op maandag 4 september de prijzen uitgereikt in DeFabrique in Utrecht. De avond wordt gepresenteerd door ESPN-presentatoren Jan Joost van Gangelen en Fresia Cousiño Arias. De awardshow is om 20.30 uur live te zien op ESPN en YouTube.

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van Eredivisie CV en ESPN, in samenwerking met de Azerion Vrouwen Eredivisie en de KNVB. VriendenLoterij, KPN, Unibet en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de Eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers het Johan Cruijff Talent van het Jaar en het Azerion Vrouwen Eredivisie Talent van het Jaar.

Dit artikel delen