Community Champions

Eerste regionale MDT uitwisseling Feyenoord, Sparta en Excelsior geslaagd

Ruim 20 jongeren van het MDT programma van Feyenoord, Sparta en Excelsior kwamen speciaal op hun vrije woensdagmiddag bijeen voor de eerste regionale MDT uitwisseling. De jongeren nemen deel aan Maatschappelijke Diensttijd, een 16-weeks ontwikkelprogramma bij hun favoriete club. Feyenoord was deze dag de gastheer en had een middagprogramma samengesteld met diverse workshops. Tijdens het eerste deel van het programma werd de film "de Druk" getoond, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Martin van team Enkelband nam de jongeren vervolgens verder mee in het verhaal achter de film: wat is druk en hoe kun je hiermee omgaan? Team Enkelband zet zich in om ex-gedetineerden en jongeren op het rechte pad te houden.

Na deze indrukwekkende sessie mochten de jongeren als razende reporters aan de slag en Bryan Pinas, ex-voetballer en Jeugdtrainer bij Feyenoord, de oren van het hoofd vragen. Ze konden meteen hun ervaring van de andere workshop in praktijk brengen en ze waren benieuwd of Bryan Pinas ook wel eens druk heeft gevoeld en hoe hij daar mee om ging. Bij de laatste workshop leerden de jongeren meer over (on)gezonde voeding en sloten ze hem af met een sportieve bootcamp. De jongeren keerden tevreden en met een stuk fruit in de hand weer naar huis.

Naast dat het leuk is om jongeren van andere clubs te ontmoeten is het ook leuk om van elkaar te leren en kennis te delen.
Deelnemer MDT Community Champions

MDT Community Champions

Sinds maart 2022 zijn de Eredivisie CV, EFDN en acht clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gestart met het MDT-project Community Champions. Jongeren tussen de 15 en 27 jaar oud gaan in zestien weken op ontdekkingsreis naar de beste versie van zichzelf. Dit doen ze door samen te voetballen, aan diverse workshops deel te nemen en activiteiten in de wijk te organiseren. Deelnemende clubs zijn De Graafschap, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, FC Twente, Feyenoord, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam en Vitesse.

Als Community Champions ontdekken de jongeren (nieuwe) talenten bij zichzelf, ontmoeten ze nieuwe mensen en doen ze iets terug voor een ander. Zo komt de ene deelnemer er bijvoorbeeld achter dat zij het organiseren van evenementen erg leuk vindt, terwijl een ander zich juist heel comfortabel voelt bij de marketing hiervan. Of één van de deelnemers krijgt de kans om aan de slag te gaan bij een sponsor van de club, terwijl een ander juist kennismaakt met een volledig nieuwe sport.

Naast het opdoen van ervaring en zogeheten work skills kunnen de jongeren punten verdienen voor hun inzet, ontwikkeling en vaardigheden. Deze punten kunnen uiteindelijk worden ingewisseld voor bijvoorbeeld wedstrijdkaarten, trainingspakken of wedstrijdshirts. Het traject ronden de jongeren af met een landelijk MDT-certificaat, waarin staat aan welke eigenschappen ze hebben gewerkt en wat ze een plek kunnen geven op hun CV.

Dit artikel delen