Voetbal Geeft

FC Emmen - Check je ballen

Via #CheckJeBallen wil FC Emmen een blijvende bijdrage leveren aan het vergroten van de bewustwording en bekendheid met zaadbalkanker onder jonge mannen tussen de 15 en 39 jaar in Drenthe. Door maandelijks je eigen ballen-check te doen, kan zaadbalkanker in een vroeg stadium worden opgespoord, wat de kans op genezing aanzienlijk vergroot. FC Emmen zet zich in voor deze belangrijke zaak door middel van campagnes en voorlichting op scholen. Met jouw stem kan de club nog meer betekenen voor de gezondheid van jonge mannen in Drenthe.

Aanleiding

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen tussen 15 en 39 jaar en wordt ongeveer 800 keer per jaar gediagnosticeerd. Helaas krijgen ongeveer 300 van deze jongemannen de diagnose uitgezaaide zaadbalkanker. Mannen die de ziekte ontdekken in een vroeg stadium hebben een overlevingskans van meer dan 95%. Daarom is het belangrijk dat mannen regelmatig hun ballen checken. De doelgroep mannen tussen 15-39 jaar is echter niet gemakkelijk te bereiken. Vandaar dat FC Emmen in samenwerking met hoofdsponsor EasyToys en Stichting Zaadbalkanker jonge mannen in de regio wil aansporen om maandelijks hun ballen te checken: “Van levensbelang en zo simpel te doen”.

Aanpak

#CheckJeBallen is afgetrapt tijdens de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 februari 2023. Tijdens deze wedstrijd werd in een speciaal roze tenue gespeeld, die na afloop geveild zijn. Naast bewustwording rondom wedstrijden, wil FC Emmen ook meer bewustwording en bekendheid met zaadbalkanker realiseren via scholen (HBO en MBO) en voetbalverenigingen.

Op 10 scholen zal bij de entree een pilaar worden geplaatst met daarboven een vitrinebox. FC Emmen-spelers en ambassadeurs van het project, Jeroen Veldmate en Mark Diemers, zullen studenten welkom heten en direct de vraag stellen of ze hun ballen al hebben gecheckt. Op de pilaar vinden studenten meer informatie over het project.

Op de herentoiletten, maar ook in de aula's op schermen, zal een flyer met daarop Jeroen Veldmate en Mark Diemers worden getoond waarin ze opnieuw de vraag stellen of de studenten hun ballen al hebben gecheckt.

Tot slot zullen er pop-up stands worden geplaatst op de scholen waar mannelijke studenten voorlichting kunnen krijgen over hoe ze een zelfonderzoek van de zaadballen kunnen uitvoeren met behulp van zelfonderzoeksmodellen van de zaadballen.

Resultaat

Blijvend aandacht vragen voor bewustwording en bekendheid met zaadbalkanker en je eigen ballen-check voor jonge mannen 15-39 jaar in Drenthe. De kennis over het onderwerp wordt gecheckt doordat jongeren die voorlichting krijgen een vragenlijst invullen (nul- en één-meting na zes maanden). Daarnaast wordt het mediabereik bijgehouden.

Dit artikel delen