Voetbal Geeft

FC Groningen helpt jongeren zonder baan of studie vooruit

De 23-jarige Antwan Gonzalez heeft een moeilijke jeugd gehad. Hij haalde met moeite zijn MBO-diploma en kreeg last van depressies. Dit zorgde ervoor dat hij thuis kwam te zitten en een uitkering aanvroeg. Via een re-integratietraject vanuit de gemeente kwam hij in aanraking met het maatschappelijk project van FC Groningen: Sociale Activering. Via zijn favoriete sport voetbal heeft Antwan inmiddels een betaalde baan gevonden.

Antwan bracht in zijn jeugd veel tijd alleen door, vaak voetballend op straat. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn moeder werkte veel om voor haar kinderen te kunnen zorgen. Antwan durfde er niet goed over te praten en ontwikkelde een leerachterstand. Dit bracht de nodige mentale uitdagingen met zich mee: "Veel mensen zeiden dat ik niet slim genoeg was en geen manieren had. Ik twijfelde heel erg aan mezelf en leefde geïsoleerd".

Na zijn diploma te hebben behaald, wist Antwan niet goed wat hij moest doen. De overstap naar betaald werk weet hij niet te maken en hij vraagt een uitkering aan. Als verplichting dient hij deel te nemen aan een re-integratietraject, achteraf gezien een redding.

Dankzij het project praat ik weer met mensen en bouw ik een netwerk op. Ik ben er klaar voor om terug het werkveld in te gaan
Antwan

Sociale activering

Antwan kreeg de kans deel te nemen aan het project Sociale Activering van FC Groningen. Een project waarbij jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt door middel van voetbaltraining en coaching de aansluiting naar de maatschappij terug leren vinden. Een goede match voor Antwan, die altijd al groot voetballiefhebber is geweest. Hij ziet dat er veel jongeren zijn die in eenzelfde situatie verkeren: "Ik had weer een reden om uit bed te komen”.

Selectiespeler Wessel Dammers fungeert hierbij als rolmodel voor de jongeren: "Twee keer in de week, zes maanden lang wordt er intensief gewerkt aan respect, teamspirit en talent. Dit zijn thema's waar wij als voetballers ook mee te maken hebben, elke keer als we op het veld staan”.

Antwan zit momenteel in de afrondende fase, heeft een baan gevonden en ziet de toekomst rooskleurig tegemoet: "Het project heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven, omdat ik mij eindelijk geaccepteerd voel. Dankzij het project bij FC Groningen praat ik weer met mensen en bouw ik een netwerk op. Ik ben er klaar voor om weer terug het werkveld in te gaan”, zo licht hij toe.

De kracht van Ons Voetbal

De video maakt onderdeel uit van een videoreeks waarin wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Bekijk hier de eerdere video’s van de 18 eredivisieclubs. De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.

Dit artikel delen