Voetbal Geeft

MPE21: FC Twente wil vluchtelingen helpen integreren

De Eredivisie en haar Maatschappelijk Partner, Vriendenloterij, gaan voor het vierde jaar op rij op zoek naar het beste plan voor een nieuw impactvol maatschappelijk project. Negen eredivisieclubs nemen het tegen elkaar op in de strijd om de titel en de daarbij horende bijdrage van maximaal 50.000 euro om het project te kunnen realiseren. Het publiek bepaalt samen met de jury welke clubs er in de top 3 horen. Vandaag lichten we één van de negen genomineerde projecten uit: FC Twente met 'Integratie via FC Twente met een coach uit eigen kring’.

Nieuw leven opbouwen

De hervestiging van vluchtelingen is uitdagend, zowel voor de ongelukkige individuen en gezinnen die buiten hun schuld ontheemd zijn, als voor de staten die hen opvangen. Een nieuw leven opbouwen is als vluchteling in een onbekend land erg lastig. Het project richt zich daarom op het beter integreren van talentvolle nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond in de regio Twente, met behulp van een coach uit eigen kring en de voetbalclub FC Twente.

De club gaat voor dit project 15 mensen die reeds geïntegreerd zijn met een achtergrond als vluchteling, trainen en opleiden tot rolmodel. Het programma bestaat uit trainingen, scholingen en activiteiten waarin thema's als gezondheid, sport en spel, cultuur, onderwijs en burgerschap, opvoeden en ouderschap, taal, tijdsbesteding, (vrijwilligers)werk, veiligheid, financiën en administratie aan bod komen. Uit eerdere projecten zoals ‘Turkse Tukkers aan Zet’ en het DEAR project is gebleken dat rolmodellen, die eenzelfde proces als vluchteling hebben doorgemaakt, een grote bron van inspiratie en motivatie zijn voor nieuwkomers. De succesfactoren en geleerde lessen uit deze eerdere projecten worden gebundeld in dit nieuwe project.

Inzet van rolmodellen

De getrainde rolmodellen zetten zich in voor 60 vluchtelingen in de regio Twente om hun zelfstandigheid te vergroten en te laten participeren in de Nederlandse samenleving. Het langetermijndoel voor 2023-2024 van dit project is om in de regio Twente een inspirerend platform te realiseren waar nieuwkomers zich thuis voelen, geïnspireerd worden, verbinding maken met anderen, hun persoonlijke verhalen delen en groeien als persoon en professional.

In dit project wordt samengewerkt met de gemeenten Enschede, Hengelo, Oldenzaal, stichting Connecting Hands, Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, ROC van Twente en de wooncorporaties Domijn, Welbions, Ons Huis en WBO Wonen.

Winnaar bekend op vrijdag 26 november

Het publiek kan tot en met 14 november stemmen op zijn of haar favoriete projectplan. De publiekstem en de jury bepalen samen welke projecten in de top drie komen en dus een projectbijdrage krijgen om hun project te realiseren.

De VriendenLoterij stelt in totaal een bedrag van 100.000 euro beschikbaar voor ‘Maatschappelijk Project Eredivisie’: 50.000 euro voor de winnaar, 30.000 euro voor de nummer 2 en 20.000 euro voor de nummer 3. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 26 november.

Over Maatschappelijk Project Eredivisie

‘Maatschappelijk Project Eredivisie’ is een initiatief van de VriendenLoterij en de Eredivisie CV. Met deze competitie bieden zij alle achttien eredivisieclubs de kans om een vernieuwend maatschappelijk project te realiseren en zo bij te dragen aan een gezonde en sterke samenleving. Al 16 jaar is de Vriendenloterij maatschappelijk partner van de Eredivisie. Door mee te spelen met de VriendenLoterij steunen deelnemers maatschappelijke projecten en de jeugdopleiding van hun favoriete eredivisieclub.

Dit artikel delen