Voetbal Geeft

Gloednieuw AZ G-team wordt in vol AFAS stadion toegejuicht

AZ is dit seizoen officieel van start gegaan met het eerste G(Gehandicapte)-team. Het elftal, dat zijn debuut maakte in de Bijzondere Eredivisie, werd in een vol AFAS stadion door de aanwezige supporters onthaald als echte profs. Voor zestien jongeren met een beperking kwam daarmee een droom uit.

Leven als een AZ-profvoetballer

De kersverse G-teamleden van AZ worden als echte profs door de eredivisieclub binnengehaald. Ze worden vervoerd door de spelersbus, tekenen hun eerste officiële profcontract, ontvangen een eigen AZ-tenue, een voetbaltas en mogen slapen in een (spelers)hotel. Daarnaast vertegenwoordigen ze hun favoriete club tijdens de Bijzondere Eredivisie, een competitie op eredivisieniveau voor voetballers van 10 tot en met 18 jaar met een handicap.

Het feit dat wij nu ook een G-team erbij hebben is geweldig, daar ben ik heel erg trots op.
Bruno Martins Indi, speler van AZ

Droom komt uit

De 35-jarige José beleefde met haar team een bijzondere dag. Als teamlid is José helaas de leeftijdsgrens van 18 jaar al gepasseerd, waardoor ze nu assistent-trainer is bij het G-team van AZ. Ze voert deze rol als assistent-trainer vol trots uit. In een interview met ESPN-verslaggever Toine van Peperstraten vertelt José dat een droom voor de jongeren uitkomt: "Omdat mensen met een beperking ook gezien worden bij een eredivisieteam als AZ".

Het G-team is voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Speciaal voor José had AZ een verrassing geregeld: ze mocht aanwezig zijn bij een besloten training van AZ om ideeën op te doen voor haar eigen team. Ze kreeg daarbij tips van AZ-hoofdtrainer Pascal Jansen om haar team nog beter te kunnen trainen. Ook mocht ze met haar team naar een eredivisiewedstrijd van AZ. In de rust was daar het hoogtepunt van de dag: onder luid gejuich van de aanwezige supporters mocht het elftal een ereronde maken en werden ze als echte profs onthaald in het AFAS Stadion.

AZ Foundation

Voetbal is bij uitstek geschikt om mensen met elkaar te verbinden en heeft een unieke kracht. AZ wil deze kracht inzetten om positieve maatschappelijke impact te vergroten. De Alkmaar Zaanstreek Foundation focust zich op drie pijlers: participatie, verbinding en inclusie.

Het G-team van AZ neemt deel aan de Bijzondere Eredivisie, een initiatief vanuit Stichting Het Gehandicapte Kind, waar G-teams vanuit de Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie tegen elkaar spelen. ADO Den Haag, Ajax/Only Friends, AZ, SC Cambuur, De Graafschap, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, NAC Breda, N.E.C. Nijmegen en VVV Venlo doen mee met het vijfde seizoen van de Bijzondere Eredivisie.

Dit artikel delen