Voetbal Geeft

Jonge Fortuna Sittard-supporter met autisme ziet droom uitkomen

De 15-jarige Laszlo Zeelen is groot fan van Fortuna Sittard. Van jongs af aan heeft hij een droom: keepen bij zijn favoriete club Fortuna Sittard. De club wil Laszlo graag helpen en nodigt hem uit om een dag in het stadion te keepen, samen met selectiespeler Roel Janssen en keeper Yanick van Osch.

De liefde voor Fortuna Sittard kreeg Laszlo met de paplepel ingegoten. Door zijn ouders is hij vernoemd naar een oud-speler van de club: László Mészáros. Met veel plezier bezoekt de jonge fan alle wedstrijden: "De sfeer in het stadion, het zingen, daar kan hij zo verschrikkelijk van genieten", aldus zijn vader. Zelf zou Laszlo maar al te graag voetballen, maar door zijn diagnose PDD-NOS en asperger wordt dit bemoeilijkt. Zijn vader licht toe: "Lichamelijk is hij 15, maar sociaal en emotioneel loopt hij een paar jaar achter".

Gedurende de coronacrisis was het gemis van de wedstrijden erg groot. "Ik heb Laszlo de laatste tijd een beetje zien wegkwijnen. Dat doet mij als vader pijn". Om hem op te vrolijken besluit zijn vader een langgekoesterde wens van Laszlo in te sturen bij hun favoriete club Fortuna Sittard. Zoals Laszlo zelf aangeeft: "Mijn droom is om bij Fortuna Sittard te mogen keepen en een penalty te stoppen. Sowieso weer eens in het stadion zijn, ook zonder voetbal, dat zou al geweldig zijn".

Geen last van autisme

Selectiespelers Roel Janssen en Yanick van Osch verrassen Laszlo thuis door te vragen mee te gaan naar het stadion. "De fans staan altijd voor ons klaar, als je dan iets kleins terug kunt doen wat voor een fan heel groot is, dan zeg je direct ja", aldus selectiespeler Roel Janssen. Een zichtbaar trotse vader licht toe: "Dat hij als supporter, les krijgt van de keeper van Fortuna Sittard, dat vind ik echt prachtig".

Laszlo wordt uitgedaagd door de twee selectiespelers, krijgt de nodige tips én stopt tot slot een penalty. Een droom die uitkomt: "Ik ben echt blij. Als ik in het stadion ben, geeft mij dat zo'n goed gevoel. Dan heb ik geen last van mijn autisme."

De kracht van ons voetbal

De video maakt onderdeel uit van een videoreeks waarin wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Bekijk hier de eerdere video’s van de 18 eredivisieclubs. De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.

Dit artikel delen