Voetbal Geeft

Nederlandse voetbalwereld vraagt opnieuw aandacht voor LHBTI+ acceptatie

Komend weekend staan alle wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie in het teken van een bredere LHBTI+ acceptatie. Alle clubs maken zich sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden.

Op initiatief van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation dragen alle aanvoerders in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie komend speelweekend een regenboogband in plaats van de traditionele aanvoerdersband.

Dit wordt gedaan om collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen binnen het voetbal die met hun eigen identiteit worstelen te steunen en bij te dragen aan bewustwording van het bespreekbaar maken van diversiteit. Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

Spelers, trainers, scheidsrechters én verslaggevers

De clubs ondersteunen de boodschap met een gezamenlijk statement op sociale media. Daarnaast dragen alle coaches, scheidsrechters en ESPN-presentatoren een speciaal regenboogspeldje en gebruikt ESPN voor de gelegenheid speciale regenboogmicrofoons.

De actie met de regenboogbanden vindt voor het zesde jaar op rij plaats. Dit jaar wordt het geluid voor een brede acceptatie van iedereen in de voetbalwereld nog luider, met de medewerking van coaches, scheidsrechters, clubs en ESPN. We laten vanuit iedere hoek zien en horen dat voetbal van iedereen is.

ESPN Bondgenoten

Deze dinsdag, op de internationale Coming-Outdag, lanceert ESPN een speciale documentaire: ESPN Bondgenoten. In ESPN Bondgenoten is het verhaal te zien van de voorvechters van een nieuwe voetbalwereld. Een voetbalwereld waar iedereen zich thuis voelt.

Clubworkshops

Naast dit statement wordt er ook op andere manieren gewerkt aan een bredere LHBTI+ acceptatie in het voetbal. Stichting John Blankenstein Foundation (JBF), houdt zich sinds 2008 bezig met het bespreekbaar maken van en toewerken naar gelijke behandeling van LHBTI+ in de professionele- en amateursport. Belangrijkste pijler van de JBF zijn workshops die worden aangeboden aan spelersteams, staf, coaches, aanvoerders, bestuur en directie en supporters.

Meer informatie over JBF en de workshop is te lezen op www.johnblankensteinfoundation.nl. Via de website wordt ook de mogelijkheid geboden een (kosteloze) workshop aan te vragen.

Daarnaast is op onsvoetbalisvaniedereen.nl meer informatie te vinden over alle acties in het betaald- en amateurvoetbal.

Dit artikel delen