Voetbal Geeft

Oud-prof Kees (72) strijdt met Willem II tegen dementie

Kees Brands (72) speelde in het seizoen 1966/67 in het eerste elftal van Willem II. De middenvelder kwam zeven keer in actie voor de Tilburgers, waarin onder meer Johan Cruijff, Rinus Israël en Willy van der Kuijlen geduchte tegenstanders waren. Tegenwoordig strijdt Kees nog maar tegen één opponent: alzheimer. In een aangrijpende video vertelt de oud-profvoetballer hoe Football Memories zijn leven verbetert.

Football Memories is een maatschappelijk project van Stichting Willem II Betrokken, waarbij ouderen met (beginnende) dementie elkaar tweewekelijks in het Koning Willem II stadion ontmoeten. Door samen voetbalherinneringen op te halen worden de hersenen van de deelnemers geprikkeld en positieve gevoelens gestimuleerd. Daarnaast wordt de sociale interactie, die voor deze doelgroep helaas niet meer zo vanzelfsprekend is, bevorderd.

Aan de hand van spelersfoto's, boeken, vaantjes, programmaboekjes en andere memorabilia worden herinneringen opgehaald over bijvoorbeeld de bekerwinst in 1963 of deelname aan de Champions League in 1999. Kees begint vooral op te leven bij herinneringen aan zijn eredivisieseizoen eind jaren '60. De sessies doen hem erg goed:

Bij Willem II voel ik me heel erg sterk.
Kees Brands

Martin van Geel zoekt deelnemers op

Willem II-directeur Martin van Geel sluit regelmatig aan bij de sessies. Daar komt hij, als ex-voetballer en voormalig technisch directeur, een aantal oude bekenden tegen en haalt hij met de deelnemers herinneringen op. De Goirlenaar is erg te spreken over het maatschappelijke project: "Ik denk dat het een fantastisch initiatief is geweest om Football Memories te introduceren. We halen mensen die dement zijn uit hun isolement en prikkelen de hersenen door terug te gaan naar de herinneringen. Ik ben heel erg trots op dit initiatief."

Dit artikel delen