Voetbal Geeft

Voetbaldroom 'enfant terrible' komt uit dankzij jeugdopleiding Sparta Rotterdam

Emanuel Emegha staat aan de vooravond van zijn officiële debuut bij Sparta Rotterdam. De 17-jarige jeugdspeler droeg jarenlang het stempel van 'enfant terrible', maar heeft via de jeugdopleiding van Sparta zijn leven op de rit gekregen. Op zondag 9 augustus hoopt de aanvaller zijn jongensdroom waar te maken: "Mijn debuut maken tegen Feyenoord."

Emanuel tekent in maart, net voordat de coronacrisis uitbrak, zijn eerste profcontract op Het Kasteel. Dolf Roks, hoofd opleiding, voorziet een mooie toekomst voor de Spartaan. "We geloven in de potentie van Emanuel en zijn blij dat de club, samen met zijn begeleiding, een traject heeft kunnen uitstippelen en hij de komende drie seizoenen voor Sparta speelt."

Waar Emanuel tegenwoordig zijn voeten laat spreken, was dat vroeger vaak het tegendeel. Met zijn 'moeilijke gedrag' leek een carrière als profvoetballer ver weg te zijn: "Ik was een probleemkind toen ik elf was. Op school wilde ik altijd met iedereen vechten. Ik ben zonder vader opgegroeid, dus ik miste bepaalde sturing", aldus Emegha.

Leven op de rit dankzij jeugdopleiding

Dat veranderde toen hij met zijn broertje Joshua door Sparta werd gescout. Paul Simonis, oud-jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam: "Emanuel was een enfant terrible. Hij had moeite met regels, op tijd komen en de juiste spullen bij zich te hebben. Met Sparta hebben we gezorgd voor een bepaalde structuur in zijn leven. Bezig zijn met je eigen ontwikkeling als voetballer, maar ook als mens. Ook school wordt daarin meegenomen."

Inmiddels klopt de aanvaller op de deur van trainer Henk Fraser. Emanuel: "Het gaat goed met mij als speler. Ik heb mijn eerste profcontract getekend en train sinds kort met het eerste mee. Ik doe dit voor mijn familie, om mijn moeder en broertje blij te zien."

Op zondag 9 augustus kan de aanvaller zijn officiële debuut maken tegen Feyenoord tijdens de FOX Sports Eredivisie Comeback. "Toen ik 15 was had ik opgeschreven dat ik mijn debuut tegen Feyenoord wilde maken. Zo toevallig dat we over twee weken tegen Feyenoord spelen", aldus een knipogende Emanuel Emegha.

De kracht van ons voetbal

De video maakt onderdeel uit van een videoreeks waarin wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. Bekijk hier de eerdere video’s van de 18 eredivisieclubs. De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie.

Dit artikel delen