Eredivisie

Vooruitblik: Kan PSV als koploper weer eens een vuist maken tegen Ajax? - kopie

Er breken belangrijke weken aan voor PSV. De laatste maanden gaat het de ploeg van Roger Schmidt erg voor de wind, maar met in de komende drie speelronden wedstrijden tegen Ajax, AZ en Vitesse op het programma zullen de Eindhovenaren alle zeilen moeten bijzetten om de koppositie vast te kunnen houden. PSV wil natuurlijk dolgraag weer eens kampioen worden, dus kan er komend weekend tegen Ajax een belangrijke slag worden geslagen. De onderlinge resultaten van de laatste jaren spreken niet in het voordeel, maar wellicht zorgt dit juist voor extra motivatie om te winnen.

Dat PSV en Ajax een onderlinge wedstrijd als nummer één en twee aanvatten is de laatste jaren eerder regel dan uitzondering; in zes van de laatste acht ontmoetingen in de Eredivisie was dit het geval. De laatste drie keren was het echter Ajax dat als koploper het duel inging. De laatste keer dat PSV als lijstaanvoerder de topper begon was op 31 maart 2019, toen werd het in Amsterdam 3-1 voor Ajax. Het was het begin van een onprettige reeks voor de Eindhovenaren, want ook de vijf Eredivisieduels daarna met Ajax wist PSV niet te winnen (3 gelijke spelen, 2 nederlagen).

Bemoedigender zijn de resultaten van de laatste weken van PSV. De Eindhovenaren zijn al negen Eredivisiewedstrijden ongeslagen en wisten de laatste vijf competitieduels zelfs te winnen. Het is voor het eerst dat er zoveel competitiezeges achterelkaar werden geboekt onder Roger Schmidt. Zoals in de vooruitblik van vorige week was te lezen, leverde het PSV al de titel Herbstmeister op.

Eredivisiegoals tegen PSV deze eeuw (sinds 1-1-2001) Goals

Steven Berghuis

6

Luis Suárez

5

Quincy Promes

5

Reza Ghoochannejhad

5

16 spelers

4

Hoewel Ajax het de laatste jaren al niet onaardig deed tegen PSV, hebben ze er sinds afgelopen zomer met Steven Berghuis nog een extra wapen bij. Geen speler maakte deze eeuw meer Eredivisiegoals tegen PSV dan Berghuis, die tijdens de eerdere ontmoeting dit seizoen dan ook de score wist te openen.

Op zondag 24 oktober 2021 won Ajax de topper van PSV met 5-0. Bekijk hierboven de beelden.

Bij PSV vinden ze het aanmerkelijk lastiger om te spelen tegen Ajax. Alle huidige PSV’ers maakten bij elkaar vier goals tegen Ajax in de Eredivisie, waarvan drie door Eran Zahavi - van wie het nog twijfelachtig is dat hij er alweer bij zal zijn dit weekend. Verder wist alleen Marco van Ginkel in 2010 eenmaal te scoren in de competitie tegen Ajax, al deed hij het toen wel nog in het shirt van Vitesse.

Gelukkig voor de Eindhovenaren hebben Noni Madueke, Yorbe Vertessen en Mario Götze het tijdens de laatste editie van de Johan Cruijff schaal laten zien weldegelijk te kunnen scoren tegen Ajax. Laatstgenoemde was bovendien al eens eerder trefzeker namens Borussia Dortmund in de Amsterdam ArenA in de Champions League in 2012. De Duitser, van wie we weten dat hij meer belangrijke doelpunten heeft gemaakt, lijkt dus het beste in zich naar boven te halen als de druk het grootst is. Wellicht is de strijd om de koppositie weer eens een moment voor Götze om zijn moment te pakken.

Zondag 23 januari om 14:30 uur: PSV - Ajax.

De Johan Cruijff Schaal ging naar PSV na een 0-4 overwinning op Ajax (augustus 2021).

Dit artikel delen