Voetbal Geeft

Willem II opent speciale tribune voor slechtziende supporters

Willem II supporter John van Schijndel (54) dacht afscheid te moeten nemen van zijn jarenlange seizoenkaart doordat hij wegens een oogziekte blind werd. Hij trok de stoute schoenen aan en vroeg zijn favoriete club om een speciale tribune voor slechtzienden te introduceren. Na maanden van voorbereiding is het zover: vanaf dit seizoen is de blindentribune bij Willem II geopend, waarmee supporters via een speciale headset liveverslag krijgen van de wedstrijd.

De geboren en getogen Tilburger John van Schijndel is een Willem II supporter van het eerste uur. Hij beleefde alle hoogte- én dieptepunten van de club met als ultieme hoogtepunt de deelname aan de Champions League in 1999/2000. De afgelopen jaren was John bang dat hij zijn tweewekelijkse uitje met zijn beste vriend Martin naar het stadion zou moeten missen door zijn oogziekte Retinitis Pigmentosa. Hierdoor nam zijn zicht af met blindheid tot gevolg. Dit heeft enorme impact op zijn leven: “Toen ik blind werd, was het plezier voor Willem II ook een stuk minder", aldus John.

John wist dat er bij andere clubs speciale voorzieningen zijn voor slechtziende supporters en ging op onderzoek uit. Hij schrijft en belt naar Willem II met het verzoek voor een speciale tribune met liveverslag, maar dit vraagt de nodige tijd en investeringen van de club. Hij is bang om zijn seizoenkaart op te moeten zeggen. Gelukkig komt begin 2021 het verlossende woord van zijn geliefde club: de blindentribune kan toch gerealiseerd worden. “Je staat als voetbalclub midden in de samenleving en met de blindentribune weten we toch weer iets te verwezenlijken om als club ons steentje bij te dragen", aldus Willem II verdediger Freek Heerkens.

Tijdens de eerste thuiswedstrijd van het jubileumseizoen, waarin Willem II 125 jaar bestaat, krijgt John in het stadion voor het eerst een speciale headset op. Vrijwilligers op de perstribune doen live uitgebreid verslag van de wedstrijd tegen Feyenoord, waardoor John niet alleen met zijn beste vriend naar de wedstrijd kan blijven gaan en de geur van het gras kan ruiken, maar ook de wedstrijd tot in detail kan volgen.

Om deel uit te maken van de supporters om je heen, dat heb ik wel echt gemist de laatste jaren. Echt fantastisch, dat gevoel weer. Daar krijg ik gewoon kippenvel van!
John van Schijndel, supporter Willem II

Voetbal Geeft

Samen met de 18 clubs en de Vriendenloterij zet de Eredivisie zich in om iedere dag weer een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de speciale 'Voetbal Geeft videoserie' wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen. Bekijk hier alle andere afleveringen, gemaakt door ESPN, Vriendenloterij en de Eredivisie CV.

Dit artikel delen