Voetbal Geeft

Cody Gakpo traint mee met het PSV Blindenvoetbalteam

Een bijzonder moment voor het PSV Blindenvoetbalteam. Cody Gakpo, aanvoerder en topscorer van PSV met twaalf doelpunten, trainde een dag mee met het elftal. En dat viel nog niet mee voor de aanvaller.

Ja het is heel zwaar met zo'n bril op. Echt petje af voor de kids
Cody Gakpo

In de video wordt Gakpo op de training ontvangen door de 11-jarige Sven. Toen Sven een paar maanden oud was, ontdekten zijn ouders dat zijn ogen een afwijking vertoonden. Na onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat Sven oogkanker had, waardoor hij zijn zicht was verloren. Zijn moeder schrijft hem in voor het Blindenvoetbalteam van PSV, waar hij één van de veldspelers is.

Blindenvoetbal

In samenwerking met Gemeente Meierijstad, Stichting Zwaluwen Jeugdactie en Gehandicaptensport Nederland is de PSV Foundation in september 2021 gestart met blindenvoetbal. Blindenvoetbal is een Paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. PSV is de eerste betaald voetbalclub die de sport geheel zelfstandig is gaan aanbieden.

Blindenvoetbal is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap, maar geschikt voor iedereen omdat alle veldspelers een zichtveldbeperkende bril op hebben. De keepers hebben geen visuele beperking en coachen hun medespelers. In de bal zit een belletje, zodat de spelers kunnen horen waar de bal is. Daarnaast zijn de spelers verplicht om ‘voy’ te roepen wanneer zij een verdedigende actie ondernemen. Op deze manier weet ook de aanvaller waar de verdedigers zich bevinden. Het veld is veertig bij twintig meter en aan de zijkanten is er een boarding. Verder gelden bij blindenvoetbal dezelfde regels als in het gewone (zaal)voetbal.

Voetbal Geeft

Samen met de 18 clubs en Maatschappelijk Partner VriendenLoterij zet de Eredivisie zich in om iedere dag een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de videoserie Voetbal Geeft wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen. Bekijk hier alle andere afleveringen, gemaakt door de Eredivisie CV, ESPN en VriendenLoterij.

Dit artikel delen