Voetbal Geeft

De jongeren van de Community Champions de Graafschap werken aan de beste versie van zichzelf

Vandaag brengen we een bezoekje aan de Community Champions van de Graafschap. We worden ontvangen door Tristan Boekenstein. Hij werkt bij de Graafschap als o.a. Maatschappelijk Trainer en begeleidt een groep jongeren tijdens een 16 weeks MDT traject. Tijdens de Community Champions leren jongeren zich zelf beter kennen, ontwikkelen ze verschillende kwaliteiten en doen ze iets terug voor de maatschappij.

Het is donderdagochtend en zes jongeren van het MDT Community Champions project bij de Graafschap zijn een klein beetje gespannen. Ze gaan zo voor het eerst een podcast maken onder de begeleiding van Talie Wijlens de podcasthost. De maatschappelijk trainer van de Community Champions bij de Graafschap: Tristan, heeft de jongens uitgenodigd én als verrassing heeft hij selectiespeler van de Graapschap: Devin Haen uitgenodigd. Om te bepalen wie als eerst aanschuift wordt er geloot door een klassieke 'steen, papier, schaar'. En de podcast maken gaat de jongens goed af. Ze krijgen verschillende vragen over wat ze zelf van MDT vinden en aan welke kwaliteiten ze werken in de 16 weken. "Ik dacht dat het moeilijk was om zulke vragen te beantwoorden, maar eigenlijk ging het wel makkelijk als je aan het praten was, aldus deelnemer Kevin."

Na deze leuke en leerzame ochtend staat er een sportieve activiteit op het programma. Bewegen en sporten is een belangrijk onderdeel en Tristan heeft een paar verschillende activiteiten bedacht. Het is hierin belangrijk dat ze leren samenwerken en elkaar helpen. Aan het einde wordt er traditioneel afgesloten met een potje voetbal om daarna te vetrekken naar de Vijverberg, de thuisbasis van de Graafschap. Daar krijgen de jongeren verschillende dilemma's voorgelegd en moeten ze zo snel mogelijk naar het "JA" of "NEE" vak dribbelen. Check snel de video om te zien hoe het de jongeren verging.

Door actief aan de slag te gaan leer je de jongeren naast het bewegen ook hun eigen talenten, buiten het voetballen om, kennen en ervaren om die uiteindelijk in te zetten tijdens hun maatschappelijke carrière.
Tristan Boekenstein: Maatschappelijk Trainer Community Champions

Community Champions

Sinds maart 2022 zijn de Eredivisie CV, EFDN en acht clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gestart met het MDT-project Community Champions. Jongeren tussen de 15 en 27 jaar oud gaan in zestien weken op ontdekkingsreis naar de beste versie van zichzelf. Dit doen ze door samen te voetballen, aan diverse workshops deel te nemen en activiteiten in de wijk te organiseren. Deelnemende clubs zijn De Graafschap, Excelsior Rotterdam, FC Emmen, FC Twente, Feyenoord, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam en Vitesse.

Als Community Champions ontdekken de jongeren (nieuwe) talenten bij zichzelf, ontmoeten ze nieuwe mensen en doen ze iets terug voor een ander. Zo komt de ene deelnemer er bijvoorbeeld achter dat zij het organiseren van evenementen erg leuk vindt, terwijl een ander zich juist heel comfortabel voelt bij de marketing hiervan. Of één van de deelnemers krijgt de kans om aan de slag te gaan bij een sponsor van de club, terwijl een ander juist kennismaakt met een volledig nieuwe sport.

Naast het opdoen van ervaring en zogeheten work skills kunnen de jongeren punten verdienen voor hun inzet, ontwikkeling en vaardigheden. Deze punten kunnen uiteindelijk worden ingewisseld voor bijvoorbeeld wedstrijdkaarten, trainingspakken of wedstrijdshirts. Het traject ronden de jongeren af met een landelijk MDT-certificaat, waarin staat aan welke eigenschappen ze hebben gewerkt en wat ze een plek kunnen geven op hun CV.

Dit artikel delen