Voetbal Geeft

Maarten Stekelenburg helpt Michael (19) zijn dromen te volgen

Michael (19) komt uit Suriname en is geboren in de stad Paramaribo. Hij is een jaar geleden naar Nederland verhuisd met zijn moeder, broertje en zusje, omdat het toekomstperspectief in Nederland beter is. In een tussenjaar, via ROC Op Maat, kreeg hij de kans om mee te doen aan de Ajax Challenge en pakte deze kans met beide handen aan.

Het toekomstbeeld van Michael is dat hij over tien jaar een eigen woning, een goede baan en een “fijn leven” heeft. Toch heeft hij vaak moeite om zich te motiveren, waardoor hij blij is dat hij mee kan doen met de Ajax-challenge. Michael: “Ik ben echt trots dat ik bij Ajax mag meelopen en dat ik les krijg van Ajax-trainers. Ik ben groot Ajax-fan, dus toen ik hoorde dat ik mee mocht doen werd ik heel erg blij.”

Ajax Challenge

De Ajax Challenge is een programma speciaal voor Amsterdamse jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 32 jaar oud. Op dit moment doen er 250 jongeren mee aan de Ajax Challenge. Ajax helpt kansarme jongeren naar een positieve toekomst. De kernwaarden van Ajax vormen een rode draad in het programma. Zo leren ze hoe belangrijk het is om discipline te hebben, te communiceren en om samen te werken.

Niks komt vanzelf. Je moet altijd hard blijven werken om te bereiken wat je wilt.
Maarten Stekelenburg - Keeper Ajax

Dromen

Om alle deelnemers extra te motiveren komt Ajax-keeper Maarten Stekelenburg als gastspreker langs bij de Ajax Challenge. Maarten ontmoet Michael op het veld. Hij geeft aan dat hij Michael ziet als een jongen met veel ambitie die precies weet wat hij in de toekomst wilt bereiken, maar ervoor moet zorgen dat hij discipline heeft om zijn doelen te bereiken: “Iedereen heeft potentie. De één wil bij de marechaussee en de ander wil in de bouw. Die dromen mag je niet laten varen. Je moet er alles voor doen om ervoor te zorgen dat je jouw dromen kan waarmaken. Dat wil ik jou graag meegeven”, aldus Maarten Stekelenburg tegen Michael.

Michael beseft inmiddels goed dat, als hij iets wil bereiken, hij moet volhouden, vasthouden en doorzetten. De lessen bij de Ajax Challenge, geven hem handvatten. De oefeningen doen hem goed en hij heeft het erg naar zijn zin.

Voetbal Geeft

De Eredivisie zet zich samen met de 18 clubs en Maatschappelijk Partner VriendenLoterij in om iedere dag een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de videoserie Voetbal Geeft staan we stil bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen.

Dit artikel delen