Voetbal Geeft

Terugblik: Meer dan voetbal congres 2022

Op dinsdag 18 oktober vond de eerste editie plaats van het ‘Meer dan voetbal’ congres in Stadion Galgenwaard. De initiatiefnemers van het congres, Eredivisie CV en EFDN, kijken terug op een geslaagde dag waarin de 240 bezoekers inspiratie hebben opgedaan over maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen én buiten het voetbal.

Rocky Hehakaija trapte letterlijk de dag af met een voorzetje op Jan de Jong: Directeur Eredivisie CV en Ton Strooband: voorzitter EFDN, waarna het publiek werd meegenomen in het verleden, het heden en de toekomst van MVO door Hubert Rovers: CEO EFDN.

Voetbal is zoveel meer dan voetbal, het verbindt meer dan 8 miljoen mensen met elkaar. Met voetbal bereiken we mensen die je op een andere manier niet bereikt. En daar willen we voetbal graag voor gebruiken. Wij kunnen het niet alleen en wij willen het niet alleen.
Jan de Jong, Directeur Eredivisie CV

Niko Roorda wist het publiek te prikkelen met zijn visie of het voetbal in zijn huidige vorm over 30 jaar nog steeds zou bestaan. Maarten van Bottenburg en Jan-Willem van der Roest van Universiteit Utrecht presenteerden vervolgens het eerste maatschappelijke impactrapport Eredivisie 2021/’22. Daarna werden er vragen gesteld aan Marjolein Bolhuis van JOGG, Maarten van Seggelen van de Provincie Gelderland en Bert Koops DJI over de samenwerking tussen publieke en private ondernemingen en waarom deze zo waardevol zijn.

Tijdens de rust konden de bezoekers de eerste opgedane kennis met elkaar delen om na de lunch weer bijeen te komen. Om de impact van de maatschappelijke projecten ook een gezicht te geven waren projectleiders Robert en voormalig deelnemer U4U, Erwin, aanwezig om hun verhaal te vertellen over het project en hoe ze mensen begeleiden naar werk. Daarna ging men uiteen in verschillende break-outsessies met verschillende maatschappelijke thema’s waaronder duurzaamheid, gezondheid, maatschappelijke diensttijd, racisme en discriminatie en verschillende sportprojecten.

Na de break-out was het woord aan Thijs van Es, Directeur FC Utrecht. Hij inspireerde menig bezoeker over hoe FC Utrecht de maatschappelijke stichting volledige in de organisatie heeft geïntegreerd en het onderdeel heeft gemaakt van de dagelijkse werkzaamheden van de volledige organisatie. Tot slot kregen negen clubs de “EFDN-fund subsidies”, uitgereikt: een aantal mooie cheques waarmee ze hun maatschappelijke ambities op de diverse projecten verder kunnen gaan waarmaken.

Tijdens de derde helft werd er nog lang nagepraat en al voorzichtig uitgekeken naar een volgende editie….

Dit artikel delen