Voetbal Geeft

Wijndal verrast Daan van de AZ Wonderboyz: Samen zijn we één team

Samen met zijn teamgenoten van de Wonderboyz houdt Daan (21) het AFAS Trainingscomplex schoon. AZ-aanvoerder Owen Wijndal bracht een verrassingsbezoek aan de supporter met het syndroom van Down, die bij AZ zijn tweede thuis heeft gevonden.

Onderdeel van de club

Niet alleen Daan is blij met de Wonderboyz, ook AZ ervaart het als een aanwinst voor de club. AZ-verdediger Owen Wijndal is te spreken over zijn ‘teamgenoten’: “Op het trainingscomplex maken de Wonderboyz de ballenhokken schoon, ruimen ze de cornervlaggen op, maken ze de velden schoon en helpen ze met de lunch. Iedereen die op het trainingscomplex stapt is onderdeel van ons team. Daar horen zij zeker bij", aldus AZ aanvoerder Owen Wijndal.

‘Bij AZ voel ik mij superveilig’

AZ-supporter Daan (21) is geboren met het syndroom van Down. Voor ouders Stella en Jasper was het flink schrikken. Ze hadden nog weinig kennis over het syndroom van Down en wisten niet goed wat hen te wachten stond. Wel besloten ze al vroeg dat hun zoon zoveel mogelijk zou opgroeien met mensen zonder het syndroom van Down, zodat ze van elkaar zouden kunnen leren. Ze zagen het echt als missie om te voorkomen dat hun zoon uitgesloten of in een hokje geplaatst zou worden. Nadat hij het speciaal onderwijs afgerond heeft, merken ze dat het lastig is om een passende baan te vinden. Zijn ouders horen via vrienden over het project Wonderboyz bij AZ, waarbij jongeren met een beperking dagbesteding aanboden krijgen. Daan startte met een stage, wat een schot in de roos bleek. Zijn stage werd verlengd met een vaste plek in het team van de Wonderboyz van AZ.

Niet alleen vindt Daan het werk ontzettend leuk, hij is zelfstandiger geworden en voelt zich thuis bij de club. Hij geniet vooral van de omgeving en de interactie met de spelers en trainers. Ook wordt hij goed begeleid, wat extra belangrijk is voor het gezin sinds bij de vader van Daan zes jaar geleden de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd is. “Als ik bij AZ ben, ga ik altijd schoonmaken. Het maakt me niet uit wat, als ik maar schoonmaak. Soms zit ik niet zo lekker in mijn vel, omdat m'n vader achteruit gaat. Bij AZ word ik altijd getroost. Mijn begeleiders zijn tof. Ik voel me superveilig bij AZ.", aldus Daan.

Voetbal Geeft

Samen met de 18 clubs en Maatschappelijk Partner VriendenLoterij zet de Eredivisie zich in om iedere dag weer een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de speciale 'Voetbal Geeft videoserie' wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen. Bekijk hier alle andere afleveringen, gemaakt door ESPN, VriendenLoterij en de Eredivisie CV. Bekijk hier meer Voetbal Geeft initiatieven.

Dit artikel delen