Maatschappelijk

Terugblik: Meer dan Voetbal Congres 2024

Op maandag 7 oktober 2024 vond de derde editie plaats van het Meer dan Voetbal Congres in Stadion Galgenwaard. Voor de eerste keer vond het dit jaar in gezamenlijkheid plaats met de Coöperatie Eerste Divisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie. De initiatiefnemers kijken terug op een geslaagde dag, waarin we met elkaar de maatschappelijke kracht van voetbal bespraken en belichtte.

ESPN presentatrice en dagvoorzitter Aletha Leidelmeijer trapte de dag af, waarna het welkomstwoord was aan Jan de Jong (directeur ECV), Marc Boele (directeur CED) en Lucienne Reichardt (manager vrouwenvoetbal). 

Erik Scherder wist het publiek te prikkelen met een presentatie over het brein en met name het belang van sport en bewegen bij kinderen. Kinderen die op jonge leeftijd aan (team)sport doen, verminderen daarmee de kans op mentale problemen in hun verdere leven. Vervolgens presenteerde Jan-Willem van der Roest de impactcijfers van het betaald voetbal van afgelopen seizoen.

Het is goed voor je brein om bezig te zijn en ondanks de spanning soms ook beter voor je hart. Een goed begin is het halve werk en voetbal helpt bij die start.
Derek Otte

Hierna was het tijd voor de paneldiscussie met Jan de Jong, Tom van 't Hek (voorzitter Nederlandse Sportraad) en Diana Kuip (sportjournalist). Diana deed hier nog een oproep aan alle clubs om proactief pers en bedrijven op te zoeken, om ze kennis te laten maken met de maatschappelijke waarde van het (betaald) voetbal. Na de discussie was het woord aan Thijs van Es, directeur van FC Utrecht, die vertelde over de samenwerking tussen de club en de gemeente.

Hierna was het tijd voor de breakout-sessies, waarin Nicole Bekkers een presentatie gaf over hoe je maatschappelijke partnerships activeert, Maikel Waardenburg gaf namens de Universiteit Utrecht een workshop over verschillende types waardencreatie bij BVO's en hoe je deze ondanks alle spanningen het best met elkaar laat samenwerken. Marion van der Geest vertelde over de kracht van neurocommunicatie en Kevin Janssen en Mark Lauriks vertelden over hoe Vitesse en de gemeente Arnhem samen via het Community Champions programma 'Vitesse United' jongeren in Arnhem helpen met hun persoonlijke ontwikkeling.

Als laatste onderdeel was er een live uitzending van de Football is Life podcast van Siem de Jong, Diana Kuip en Daley Blind waar Kika van Es aanschoof als gast en vertelde over haar (ervaringen als) rolmodel.

Woordkunstenaar Derek Otte sloot de dag af met een prachtig gedicht, waarin hij de gehele dag samenvatte.

Dit artikel delen