Maatschappelijk

Universiteit Utrecht en Eredivisie verlengen samenwerking tot 2030

De Eredivisie CV heeft de samenwerking met het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht verlengd tot 2030. De driejarige samenwerkingsovereenkomst, die oorspronkelijk in november 2021 werd gesloten, krijgt daarmee een vervolg.

Focus op onderzoek en opleiding

De verlengde samenwerking stelt USBO in staat de Eredivisie CV en haar 18 clubs te blijven ondersteunen met de verdere ontwikkeling, professionalisering en monitoring van hun maatschappelijk beleid. Voor de Universiteit Utrecht biedt de samenwerking een unieke kans om waardevolle inzichten te vergaren over publieke waardecreatie in de sportsector. Bovendien worden studenten betrokken bij uitdagende opdrachten en stages binnen het Nederlandse betaald voetbal.

In de afgelopen drie seizoenen heeft de samenwerking geresulteerd tot verschillende mijlpalen. Zo wordt er ieder seizoen een rapport opgesteld over de maatschappelijke impact van de Eredivisie, worden workshops aangeboden aan de eredivisieclubs over onderwerpen zoals de Theory of Change en monitoring, en is er een speciale leergang ontwikkeld om maatschappelijk managers te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling. Tevens zijn meerdere studenten ingezet voor maatschappelijke programma’s en onderzoek binnen de Eredivisie en heeft de Eredivisie vice-versa diverse gastcolleges verzorgd op de USBO.

Met de verlenging tot 2030 benadrukken beide partijen hun toewijding om de maatschappelijke impact van het betaald voetbal verder te versterken en de kennisdeling tussen sport en wetenschap te bevorderen. Naast de Eredivisie loopt ook de samenwerking met de Coöperatie Eerste Divisie (CED) nog meerdere jaren door. Dit betekent dat de gehele betaaldvoetbalsector in Nederland de komende jaren intensief blijft samenwerken met de Universiteit Utrecht.

Van links naar rechts: Marc Boele, Jan de Jong, Maikel Waardenburg, Aukje Geubbels, Maarten van Bottenburg, Jan-Willem van der Roest, Cas van den Heuvel

Maatschappelijke bijdrage

Betaaldvoetbalorganisaties vervullen niet alleen een sportieve functie, maar hebben ook een zeer belangrijke maatschappelijke functie in de regio. Alle 18 clubs in de Eredivisie organiseren op wekelijkse of zelfs dagelijkse basis programma's om bij te dragen aan actuele maatschappelijke vraagstukken in ons land. Van projecten om mensen met overgewicht te helpen richting een gezonde levensstijl, het samenbrengen van mensen die zich eenzaam voelen of het begeleiden van mensen naar werk die een uitkering ontvangen.

Daarnaast zijn clubs zelf intern steeds meer bezig om maatschappelijke vraagstukken intern goed te borgen in de eigen bedrijfsvoering: van meer diversiteit naar naar rookvrije- en duurzame stadions. Hierbij wordt intensief samengewerkt met scholen, amateurverenigingen, gezondheid- en welzijnsorganisaties, maar ook met overheden en het bedrijfsleven. Hierdoor maken clubs deel uit van een groot sociaal-maatschappelijk netwerk in de regio. Het is echter de vraag hoe we nog beter inzicht krijgen in de omvang en impact hiervan. Deze vraag blijft dan ook centraal staan in de samenwerking tussen beide organisaties.

Dit artikel delen