Eredivisie Awards

Vijf genomineerden bekend voor Johan Cruijff Talent van het Jaar 2023/'24

Johan Bakayoko (PSV), Ruben van Bommel (AZ), Jorrel Hato (Ajax), Yankuba Minteh (Feyenoord, inmiddels Brighton) en Youri Regeer (FC Twente) zijn de vijf genomineerden voor de prijs Johan Cruijff Talent van het Jaar 2023/'24. Op maandag 2 september wordt tijdens de Eredivisie Awards de winnaar bekendgemaakt. 

De prijs Johan Cruijff Talent van het Jaar wordt uitgereikt aan het beste talent, die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger was. De spelers zijn geselecteerd op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Een voorwaarde is dat spelers minimaal 40% van het totaal aantal speelminuten hebben volmaakt. Uiteindelijk wordt de winnaar gekozen via Coaches Betaald Voetbal door de achttien eredivisietrainers én bondscoach van het Nederlands elftal. 

De vijf genomineerden

Johan Bakayoko kan met PSV terugkijken op een prima seizoen. De 21-jarige aanvaller kwam afgelopen seizoen tot 33 eredivisiewedstrijden, waarin hij 12 keer doel trof en 9 assists gaf. Daarin was enkel Luuk de Jong bij meer eredivisiegoals betrokken dan Bakayoko (21), maakte slechts één speler meer succesvolle dribbels (92) en noteerde enkel Joey Veerman meer expected assists in de Eredivisie (10,6). Bakayoko werd afgelopen seizoen liefst drie keer uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand (oktober, november en april). 

Ruben van Bommel, in 2022/'23 uitgeroepen tot grootste talent van de Keuken Kampioen Divisie, heeft zijn debuut in de eredivisie bekroond met een nominatie tot Talent van het Jaar. De 20-jarige aanvaller van AZ schoot tijdens de eerste speelronde al letterlijk uit de startblokken met een doelpunt en een assist. In totaal noteerde Van Bommel afgelopen seizoen 29 wedstrijden, zes doelpunten en één assists. Bijzonder daarbij is dat alle zes doelpunten in Alkmaar werden gemaakt. Van Bommel werd in februari uitverkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand.

De 18-jarige Jorrel Hato maakte vorig seizoen de meeste speelminuten namens Ajax (2962) en was bij drie doelpunten direct betrokken (1 goal en 2 assists). Van alle spelers met minstens 500 speelminuten had Jorrel Hato de hoogste passnauwkeurigheid in de Eredivisie: 92,5 procent van zijn passes kwam aan bij een teamgenoot. Daarnaast werd hij in speelronde 5 de jongste speler ooit met tien basisplaatsen voor Ajax (met 17 jaar en 194 dagen nam hij het record over van Gerald Vanenburg). Hato werd in augustus vorig jaar voor het eerst verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand.

Yankuba Minteh, in juli 20 jaar geworden, is de jongste speler die in 2023/'24 bij vijftien doelpunten in de zes grootste Europese competities direct betrokken was (10 goals, 5 assists). De aanvaller van Feyenoord, inmiddels vertrokken naar Brighton, maakte vier van zijn tien eredivisiegoals na een carry. Het gedeeld hoogste aantal van alle spelers vorig eredivisieseizoen. Daarnaast noteerde Minteh 3,63 geslaagde dribbels per 90 minuten, het tweede hoogste aantal in de Eredivisie.

De 20-jarige Youri Regeer is de laatste van de vijf genomineerden voor de prijs 'Johan Cruijff Talent van het Jaar'. De verdediger annex middenvelder van FC Twente kwam afgelopen seizoen tot 32 optredens, waarin hij direct bij drie doelpunten (2 goals en één assist) betrokken was. Regeer creëerde 28 kansen uit open spel en won maar liefst 57,4% van zijn persoonlijke duels. Regeer won in september de prijs als Johan Cruijff Talent van de Maand.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van Eredivisie CV, Azerion Vrouwen Eredivisie en ESPN. VriendenLoterij, KPN en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de 18 eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers en bondscoaches het Johan Cruijff Talent van het Jaar in zowel de Eredivisie als in Azerion Vrouwen Eredivisie. De avond wordt gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en Fresia Cousiño Arias. De awardshow is om 20.30 uur live te zien op ESPN 1 en YouTube.

Dit artikel delen