Footprintmeting (Duurzaamheid)

Footprintmeting

De Eredivisie CV is, samen met de CED en KNVB Expertise, in seizoen 2022/’23 van start gegaan met 0-metingen voor het bijhouden van de footprint van het betaald voetbal. Een groot aantal clubs heeft inmiddels een 0-meting ingevuld. De inzichten die dit oplevert bieden de juiste richting voor het nemen van vervolgstappen. Met als doel het verduurzamen van de organisatie rondom de wedstrijden en de stadions, en daarin partners en supporters mee te nemen.

De Eredivisie CV is, samen met de CED en KNVB Expertise, in seizoen 2022/’23 van start gegaan met 0-metingen voor het bijhouden van de footprint van het betaald voetbal. Gedurende het seizoen is met behulp van drie pilotclubs, More2Win en Copper8 een footprintmodel ontwikkeld voor het berekenen van de ecologische voetafdruk van alle clubs.

Dit model combineert het geldende footprint model voor topsportevenementen met de reguliere bedrijfsvoering van de clubs, en vraagt data uit op de thema's mobiliteit, energie, materialen, afval, water en eten & drinken. Via meerdere kennissessies hebben de clubs kennisgemaakt met het model en hebben ze hulp gekregen bij het invullen ervan.

Ruim driekwart (76,4%) van de Nederlandse supporters vindt het belangrijk dat hun favoriete club inzet op verduurzaming

Een groot aantal clubs heeft inmiddels een 0-meting ingevuld. De inzichten die dit oplevert bieden de juiste richting voor het nemen van vervolgstappen. Gezamenlijk kijken we hoe we deze inzichten kunnen doortrekken naar concrete plannen voor in het komende seizoen. Met als doel het verduurzamen van de organisatie rondom de wedstrijden en de stadions, en daarin partners en supporters mee te nemen.