Rookvrije stadions (Gezondheid)

Rookvrije stadions

Sinds seizoen 2021/'21 zijn alle Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie stadions volledig rookvrij. De initiatiefnemers Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie willen alle supporters het recht geven om in een rookvrije omgeving naar hun favoriete club te kunnen kijken en het goede voorbeeld te geven richting kinderen. We vragen alle supporters die roken hier rekening mee te houden.

Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met voornamelijk vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken.

De actie sluit aan bij de landelijke beweging ‘De Rookvrije Generatie’, die als doelstelling heeft kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In openbare gebouwen en in de horeca geldt al langer een verbod op roken. Tevens zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen rookvrij en heeft het amateurvoetbal de doelstelling om in 2024/’25 volledig rookvrij te zijn.

Een rookvrij stadion geldt zodra het stadion wordt betreden: op alle tribunes, toiletten, horecapunten, trappen, businessruimtes, loges en skyboxen. Indien er toch supporters roken worden ze hierop aangesproken en verzocht hun sigaret te doven. Bij herhaaldelijk roken, volgen helaas sancties. Waar wél mag worden gerookt, is buiten het stadion.

De initiatiefnemers zijn Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds).

Veelgestelde vragen

Het initiatief van de Eredivisie om rookvrije stadions te creëren sluit dus aan bij een grotere beweging om kinderen op te laten groeien in een gezonde en rookvrije omgeving. Door het verbod op roken in stadions wordt er een voorbeeld gegeven en worden kinderen beschermd tegen de schadelijke effecten van passief roken. Dit is een belangrijke stap in de richting van een gezondere toekomst voor onze jeugd.

Door alle supporters het recht te geven om in een rookvrije omgeving te kijken, zorg je voor een gezonde en aangename omgeving voor iedereen. Door te vragen om rekening te houden met medesupporters wordt er ook meer begrip en respect gecreëerd tussen rokers en niet-rokers. Het is positief om te zien dat de Eredivisie en haar clubs zich inzetten voor een gezonde sportomgeving en daarbij aansluiten bij de landelijke beweging om kinderen op te laten groeien in een rookvrije omgeving.

Nee, voor rookvrije stadions geldt dat er geen sigaren, sigaretten, e-sigaretten of andere tabaksproducten gebruikt mogen worden.

Wanneer je als supporter door de poorten van een Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie stadion loopt, bevind je jezelf in een rookvrije omgeving tijdens thuiswedstrijden van de club vanaf dit seizoen. Dit gaat dus om: 

  • Tribunes: alle tribunevakken van de stadions 
  • Toiletten en horecapunten 
  • Trappengangen en de omloop in het stadion 
  • Stadionruimtes onder de tribune 
  • Business ruimtes, loges, skyboxen 
  • Enkel buiten het stadion kan dus nog gerookt worden in de open lucht

Sinds het seizoen 2020/’21 willen we supporters met behulp van duidelijke signalisatie informeren over de rookvrije stadions in het betaalde voetbal. We zorgen ook voor heldere communicatie over het nieuwe beleid. Als er toch nog mensen zijn die roken, zullen ze worden aangesproken en vriendelijk worden verzocht hun sigaret te doven. Als iemand blijft roken, zullen er helaas sancties volgen, zoals verwijdering uit het stadion.

Alle clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie werken samen met de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie, KNVB en de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een samenwerking van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) aan een initiatief om rookvrije stadions te creëren. Dit doen zij in samenwerking met supporters.

Sinds enkele jaren zijn de wedstrijden van het Nederlands Elftal en andere nationale elftallen al rookvrij. Ook heeft de KNVB sinds 2017 als doelstelling om alle amateurverenigingen rookvrij te maken. De ambitie is om in 2024/2025 alle amateurcomplexen volledig rookvrij te hebben, waarmee het streven naar een geheel rookvrij voetbal wordt nagestreefd.

Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds zetten zich samen met vele partijen, verenigd in de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, in voor een omgeving waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Een rookvrije omgeving voorkomt dat kinderen in de verleiding komen om te gaan roken en voorkomt ook meeroken. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. Een rookvrij stadion draagt bij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie. Bezoek www.rookvrijegeneratie.nl voor meer informatie.